Apa itu request ?
HomeApa itu request ?

Apa itu request ?

Request adalah "Order" yang disiarkan oleh pengguna  lain / Requester bagi meminta Traveller untuk membantu membeli barangan yang akan dibawa balik ke Malaysia. Setiap “Request” adalah tugas bagi Traveller bagi menawarkan bantuan sementara mereka masih berada di luar negara. Traveller juga boleh melayari laman web Grabean bagi mencari secara manual permintaan / request barangan dari pelbagai negara .

Terdapat dua kaedah dalam mengambil pesanan/ “Request”: -

  1. Mempamerkan jadual lawatan perjalanan anda yang akan datang, dan anda akan menerima notifikasi pemberitahuan e-mail yang dikirimkan oleh Requester yang melibatkan negara yang anda rancang untuk lawati .         

                     

  1. Semak imbas dan cari permintaan yang bertanda “Open” untuk negara yang anda lawati. Anda boleh “ Offer to help” jika anda bersetuju dengan harga yang ditawarkan oleh requester atau anda boleh membalas tawaran kepada requester sehingga kedua belah bersetuju dengan harga tersebut.

 

 

Terdapat 5 status Permintaan Pos

Open

Permintaan sementara menunggu tawaran oleh seorang Traveller

Offered

Traveller telah membuat tawaran untuk membantu dan menunggu Requester untuk membuat deposit dan mengesahkan pesanan.

 

Accepted

Requester menerima tawaran traveller dan membayar deposit untuk pesanan permintaan dan Traveller boleh mula membeli baranagan 

Completed

 

Requester telah menerima item tersebut dan pembayaran telah dikeluarkan kepada Traveller

 

Open (Prepaid )

Requster telah membuat deposit and permintaan sementara menunggu tawaran oleh Traveller

 

Go top